X

KONOPLJA OSVOBAJA / Cannabis sets you free 
Producent
FILM IZVEN

KONOPLJA OSVOBAJA / Cannabis sets you free 

KONOPLJA OSVOBAJA / Cannabis sets you free 

Miha Čelar / Slovenija, Hrvaška, Severna Makedonija / 2022 / 81 min / dokumentarni film / distribucija: Astral film 

 

Konoplja osvobaja je s humorjem prežet dokumentarni esej o aktivistih iz Slovenije in od drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkrižje z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« …

Film ob pripovedi glasbenika in filozofa Ramba Amadeusa s humorno distanco opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje – kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo – vstopajo politika, farmacija in kapital.

Miha Čelar v ospredje filma postavi Janka Pirca, lastnika trgovine Konoplja osvobaja, po kateri je dobil naslov tudi film. Pirc, ki je bil obsojen zaradi vzgoje osmih sadik konoplje, s katerimi je želel pomagati bolnima sinu in ženi, je bil po sodni bitki leta 2016 oproščen, pozneje pa je nasproti sodišča, kjer je potekal proces, odprl že omenjeno trgovino.

 

***
Po ogledu filma bo pogovor s scenaristom in režiserjem Miho Čelarjem ter glavnim protagonistom Jankom Pircem, ki ga bo vodila Anuša Gaši.

Nazaj na seznam