X

KONOPLJA OSVOBAJA / Cannabis sets you free
Producent
FILM • IZVEN

KONOPLJA OSVOBAJA / Cannabis sets you free

KONOPLJA OSVOBAJA / Cannabis sets you free           

Miha Čelar / Slovenija, Hrvaška, Severna Makedonija / 2022 / 81 min / dokumentarni film / distribucija: Astral film 

FILM IN POGOVOR PO FILMU • IZVEN

Konoplja osvobaja je s humorjem prežet dokumentarni esej o aktivistih iz Slovenije in od drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkrižje z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« …
Film ob pripovedi glasbenika in filozofa Ramba Amadeusa s humorno distanco opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje – kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo – vstopajo politika, farmacija in kapital.
Miha Čelar v ospredje filma postavi Janka Pirca, lastnika trgovine Konoplja osvobaja, po kateri je dobil naslov tudi film. Pirc, ki je bil obsojen zaradi vzgoje osmih sadik konoplje, s katerimi je želel pomagati bolnima sinu in ženi, je bil po sodni bitki leta 2016 oproščen, pozneje pa je nasproti sodišča, kjer je potekal proces, odprl že omenjeno trgovino.

Po ogledu filma bo pogovor s scenaristom in režiserjem Miho Čelarjem ter glavnim protagonistom Jankom Pircem, ki ga bo vodila Anuša Gaši.

Nazaj na seznam