X

JURI MURI V AFRIKI PLEŠE
Avtor
Po zgodbi Toneta Pavčka
Producent
MOJČIN ABONMA IN IZVEN / Plesni Teater Ljubljana

JURI MURI V AFRIKI PLEŠE

BARVITA PLESNO-GLASBENO-DRAMSKA PUSTOLOVŠČINA O DEČKU, KI SE NI MARAL UMIVATI.

Režiserka: Ivana Djilas 
Igrajo: Blaž Celarec, Jose – Joseph Nzobandora, Maša Kagao Knez, Vito Weis 
 
Predstava traja 40 minut. 
Foto: Luka Gorjup / Miha Sagadin  
 
*** 
 
Juri Muri se noče umivati in kopati, zato pobegne v Afriko. Tam spozna, da človek »lahko najde gostoljubno in odprto ljudstvo, ki ga sprejme in poduči, kaj je v življenju prav in kaj narobe, kaj je zabloda in kaj predsodek, in nenazadnje, kako pomembno je biti čistoče vzor, ne le telesne, tudi tiste notranje, ki tke pristne prijateljske vezi,« pravi Saša Pavček o priljubljeni zgodbi svojega očeta. S pomočjo afriških ritmov, glasbe v živo, lutk nenavadnih velikosti in veliko plesa se bomo naučili kar nekaj o geografiji, barvah in razlikah na tem svetu. 
 
Juri Muri v Afriki pleše izhaja iz znamenite slikanice Toneta Pavčka, katere naslov zgovorno podaljša, saj njeno zgodbo dramaturško razširi in režijsko nadgradi. Razgibano dogajanje, očarljiva koreografija, igrivi kostumi, pester nabor instrumentov, v živo izvajani songi in nenehni domiselni nagovori otrok se zlijejo v komunikativno celoto, v kateri imajo možnosti kaj povedati in odplesati vsi. Uprizoritev je v isti sapi poučna in huronsko zabavna ter je zgled komunikacije med odrom in avditorijem. 
– Zlata paličica, strokovna komisija: Bruna Antauer, Ljubica Marjanovič Umek in Petra Pogorevc 
 
Sodeč po navdušenem odzivu najmlajšega občinstva se bo Juri Muri še mnogokrat podal na izvrstno uprizorjeno toplo, duhovito in barvito pustolovščino.  
– Mojca Kumerdej, Delo 
 
Predstave Juri Muri v Afriki, te likovno, plesne, glasbene in slikovite polnosti ter nič manj uprizoritvene popolnosti pa nikar ne zamudite! 
– Daliborka Podboj, Parada plesa 
 
 
Nagradi: 
- nagrada 25 zlatih zvezdic Poletnega lutkovnega pristana 2014 v Mariboru  
- nagrada zlati lovorjev venec na 54. festivalu MESS v Sarajevu  
 

Nazaj na seznam