X

NAŠE SKLADIŠČE
Avtor
Tjaša Mislej
Producent
GLEDALIŠKA PREDSTAVA • IZVEN IN KUV UPRIZORITVENA UMETNOST / Prešernovo gledališče Kranj

NAŠE SKLADIŠČE

SOCIALNA DRAMA – SMEŠNA KOT KOMEDIJA, A V BISTVU ŽALOSTNA.

Režiserka: Mateja Kokol 
Igrajo: Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Borut Veselko, Blaž Setnikar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Miranda Trnjanin k. g. 
 
Predstava traja uro in 30 minut ter nima odmora. 
Foto: Tania Mendillo 
 
***
 
V predstavi skozi humoren in komunikativen dramski slog spremljamo zgodbe žensk, ki so nosilke glavne in boleče aktualne tematike izkoriščanja ženske delovne sile. Kapitalistični sistem uničuje kakršno koli perspektivo po boljšem, kar se odraža v življenju posameznih dramskih junakinj in junakov, ki kljub upornemu značaju težko ubežijo sistemu in njegovi manipulaciji. Zaradi preživetja žrtvujejo svoje zdravje, lepoto, dušo, odnose ter družinsko in družbeno življenje. A vztrajajo in delujejo, da bodo nekoč in nekje prihodnje generacije živele bolje in drugače. 
 
Štiri delavke, štiri skromne eksistence, se svojega položaja jasno zavedajo, a stoično vztrajajo pri enoličnih opravilih: zaradi mezde, ki jo za zdaj še prejemajo redno. Štiri delavke, vsaka s svojimi željami, talenti, prepričanji, hotenji in zgodbami; vsaka tudi s sanja(rija)mi o boljšem življenju, o spremembah, četudi majhnih in skromnih. /…/ Skratka, socialna drama. Samo da je v resnici smešna kot komedija, mogoče celo farsa, ki je v bistvu žalostna. Realistična v slogu, gibka v jeziku in obenem absurdna v maniri. 
– Žirija v obrazložitvi za Grumovo nagrado za najboljše novo dramsko besedilo na 50. Tednu slovenske drame aprila 2020  
 
Čeprav se drama zažira v socialno problematiko in delovne pogoje, je Tjaša Mislej opremila ženske z dovolj izrazitimi in premišljenimi značajskimi posebnostmi, da delujejo toplo, včasih nekoliko premaknjeno in karikirano, torej komedijsko in absurdno, njihov veristični govor je prekinjen z monologi, v katerih se razkrije skrito in potlačeno. 
– Matej Bogataj, Delo 

Nazaj na seznam