X

PEKARNA MIŠMAŠ
Producent
IZVEN / Svetlana Makarovič / Festival Velenje in Gledališče Velenje

PEKARNA MIŠMAŠ

ZGODBA O DOBREM PEKU, KI NESEBIČNO PEČE NAJBOLJŠI KRUH IN Z NJIM RAZVESELJUJE LJUDI, TER O NEVOŠČLJIVOSTI IN ZLOBI, KI PRIJAZNEGA PEKA PREŽENETA IZ VASI.

Režiser: Romeo Grebenšek • Igrajo: Nina Breznik, Tomaž Dornik, Nik Kaligaro, Ana Vita Leban, Marko Pavlović, Tajda Podvratnik,  Sašo Potočnik, Zoran Radivojević, Tanja Urbančnik

OTROŠKA PREDSTAVA • IZVEN • Predstava traja 35 minut.

Dobrodušni, vedno nasmejani in skromni pek Mišmaš peče najboljši kruh daleč naokoli, z njim vsak dan razveseljuje vaščane in ga z veseljem daje revnim otrokom. Ne druži se z vaščani, drži se zase in nikoli ne stopi v tujo hišo. Od zlobne, opravljive vaške mlinarice Jedrt kupi vsak mesec le tri majhne vreče moke, njej pa nikakor ne gre v glavo, kako lahko iz tako malo moke speče toliko dobrega kruha. Jedrt je jezna na Mišmaša, ker od nje kupi tako malo moke, da se mora vsak teden s svojo cizo odpraviti v sosednjo Kurjo vas, da moko proda Kurjemu peku, zato se odloči, da bo prišla Mišmaševi skrivnosti do dna. Neke noči vdre v Mišmaševo klet in odkrije njegovo skrivnost. Naslednji dan jo razkrije vaščanom in v vasi se odvijejo nenavadni dogodki.

 

Vsestranska umetnica Svetlana Makarovič (1939) je s svojim ustvarjanjem zaznamovala različna področja slovenskega kulturnega življenja – kot pisateljica, pesnica, igralka, pevka skladateljica, ilustratorka in režiserka. Za eno svojih najlepših pravljic, pravljico Pekarna Mišmaš, je leta 1975 dobila Levstikovo nagrado, danes pa pravljico uvrščamo med slovensko pravljično klasiko.

Nazaj na seznam