X

DLUD: Novoletna
Producent
GALERIJA KOCKA / ODPRTJE RAZSTAVE

DLUD: Novoletna

Že vse od leta 2014 člani Društva likovnih umetnikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja vsak december predstavijo svojo svežo produkcijo v Galeriji Kocka. Tudi to leto, že devetič zapored, bodo na ogled zadnja dela naših regijskih likovnih umetnikov.

 

 

NOVOLETNICA

 

Darovanje. Novoletni čas stoji v letnem času zime, daljših noči in mraza. In v koledarskem času poslavljanja od preživelega leta ter polnem pričakovanju vsega v prihajajočem mladem letu. Iz obeh zornih kotov predstavlja čas darovanja, drugim in sebi, kar je tudi poslanica naše tokratne Novoletnice. Z razstavo vam široko podarjamo poglede na našo izbrano raznolikost polno najlepših želja.

 

Presežki. Darovanje pomeni iskreno dajanje svojega najboljšega. Tistega, kar ti največ pomeni. Naj bi bilo najboljšega - torej presežkov. Za izbiro in oklic presežkov pa je potrebna velika mera (samo)kritičnosti, presoje in premišljevanja.

 

Premišljevanja. Letni čas, koledar in priložnost razstave od avtorjev in obiskovalcev terjajo in pričakujejo torej neko poglobljeno premišljevanje. O ustvarjanju, svoji ustvarjalni poti, likovnem jeziku, slikovni konstrukciji, tematiki, osebni poetiki in umestitvah v čas in prostor. Premišljevanja nas dvigujejo v osebni in skupnostni rasti in povzdigujejo umetnost z njenimi umetninami.

 

Ekipnost. Število likovno-društvenih novoletnikov variira - letos nas je skromnih deset od trenutno osmindvajsetih. Razstavljalo nas je že tudi manj, največ pa lani sedemnajst od sedemindvajsetih. Ampak v umetnosti je tako, da se avtor verjetno oglasi, ko ima kaj pomenljivega za povedati. Vsaj naj bi tako funkcioniralo. Ali po drugi strani, ko se počuti dovolj ustvarjalno polnomočnega bodisi ekipno pripadnega. 

 

Tradicija. Ekipnost povsod in pri nas oscilira - na eni strani se dogajajo včlanjanja, na drugi  izstopanja. In ves čas raznolike aktualne aktivnosti z raznoliko vpetostjo. Tako nam je uspelo sestaviti že deveto novoletno društveno revijalno  likovno razstavo v tej prelestni galeriji Kocka. To je definitivno tradicija s pričakovanjem desetke na horizontu prihajajočega leta. In v vizuri našega Društva se odpira še nova Galerija Ulti z analogno premierno razstavo PRVA PRVA z otvoritvijo 18.12.2023 ob 18. uri.

 

Alojz Konec

 

***

RAZSTAVLJAJO:

Martina Hegediš: Benetke, olje na platnu, 50 x 67 cm, 2023

Mateja Kavčič: Iz cikla Sanje, oglje na platnu, 0 80 cm,2018

Alojz Konec: Rogaške žulike, olje na platnu, 50 x 70 cm, 2023

Jože Marinč: Prijatelja, akril, 50 x 70 cm, 2022

Jožica Medle: War, what is it good for?, suha igla, jedkanica in visoki tisk, odtis 51 x 48 cm, list 100 x70 cm, 2017

Janko Orač: Iz cikla Neskončna reka-(Pri)dih modrine, akril, kolaž na platnu,100 x 80 cm, 2023

Igor Papež: Smeh zaupanja, akril na platno, 100 x 100 cm, 2021

Marija Rus: Odsev, olje na platnu, 30 x 30 cm, 2010

Andreja Schwenner: Brez besed, mešana tehnika na platnu, 40 x 40 cm, 2023

Damjana Stopar: Kaplje 2, akril na platnu, 100 x 30 cm,2023

Nazaj na seznam