X

VISOŠKA KRONIKA
Avtor
Ivan Tavčar
Režiser
Jernej Lorenci
Izvajalci
Tamara Avguštin, Nina Ivanišin, Klemen Janežič, Aljaž Jovanovič, Janez Škof
Producent
SNG Drama Ljubljana
Fotografija
Peter Uhan
Tip dogodka
drama

Termina
nakup karte
14. 1. 2019 - 18:30
15. 1. 2019 - 18:30

VISOŠKA KRONIKA

SMO SLOVENCI IZIDORJI ALI JURIJI?

Zgodovinski roman Ivana Tavčarja (1851–1923) Visoška kronika velja za eno najboljših del v slovenski književnosti. Dogajanje je postavljeno v 17. stoletje, zgodovinske teme – tridesetletna vojna, preganjanje čarovnic, preganjanje protestantov – pa so zanimive tudi danes.

Starinski slog kronike prinaša sočen, razgiban jezik, vsebinsko pa namenja Tavčar poleg boja proti klerikalizmu in družbeni zaostalosti veliko pozornosti domoljubju in ljubezni do zemlje: z izbiro kmečke snovi, opisovanjem lepote domačih krajev in jasnimi protinemškimi stališči.

 

Smo Slovenci Izidorji ali Juriji?

Izidor je nosil grehe očeta. Izidor je živel pravila okolja. Pridno je delal. Ko bi se moral upreti, je obmolčal, Izidor. Bal se je očeta in bal se je boga, Izidor. Ko je Izidor ljubil, je ljubil neodločno in molče. Ko bi moral Izidor zakričati, se je obrnil stran. Izidor je dopustil možnost, da je Agata čarovnica. Ker je pridno delal in ker se je bal. Izidor ni živel. Gledal je v tla, ko bi moral pogledati v oči. Gledal je v nebo, ko bi moral udariti na gobec. Izidor.

Jurij je zakričal. Jurij je ljubil. Jurij je skočil. Smo Slovenci Juriji ali Izidorji?

So Slovenke Margarete ali Agate?

Jernej Lorenci

 

Uprizoritev je perfektna demonstracija sodobne umetnosti pripovedovanja zgodb … Tri ure in štirideset minut (z enim odmorom) minejo v prijetnem vzdušju …

Petra Vidali, Večer

***

OPOZORILO: Predstava se začne uro prej kot po navadi, tj. ob 18.30. Traja 3 ure in 40 minut ter ima odmor.

GalerijaNazaj na seznam