X

iCankar
Avtor
avtorski projekt
Režiser
Maruša Kink
Igralci
Nataša Keser, Jure Kopušar / Vid Klemenc, Domen Valič
Producent
Zavod Margareta Schwarzwald, Cankarjev dom, Mestno gledališče Ptuj
Fotografija
Tina Bonča
Tip dogodka
detektivka

Termini
22.10.2018 12:30
23.10.2018 10:30
24.10.2018 10:30
24.10.2018 12:30
23.10.2018 12:30

iCankar

NAPETA ZGODBA, SESTAVLJENA IZ RESNIČNIH DOGODKOV CANKARJEVEGA ŽIVLJENJA IN DOGODKOV, KI JIH JE SPLETLA NJEGOVA DOMIŠLJIJA.
V letu, ko mineva sto let od smrti Ivana Cankarja (1876–1918), bomo gostili predstavo i-Cankar, v kateri gledalci pobliže spoznajo lik, delo in prelomne dogodke tega slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika, enega največjih mojstrov slovenske besede in prvega slovenskega poklicnega pisatelja.

Njegovo življenje se bere kot življenjepis gorečega upornika z razlogom. Rojen v ekstremni revščini, takoj ko lahko, emigrira v prestolnico. Še pred zaključeno maturo se druži z intelektualno elito mislecev in pisateljev, saj opazijo njegov posluh za jezik in talent za pripovedovanje. V svojih delih se trudi biti kar najbolj iskren in popisovati svoje občutke in spomine kar se da natančno. Med vrsticami zna biti tudi neskončno duhovit in zbadljiv.

Njegova beseda je njegovo orožje, z njo se bojuje proti krivici, lažem in pretvarjanju. Zaradi tega ga pozneje berejo vsi. Postane superzvezda. Iz pisem dekletom in prijateljem sevajo milina, rahločutnost in duhovitost, hkrati pa je tudi piker, sarkastičen in oster. Predvsem pa vedno človek akcije.

V predstavi je posebej izpostavljena zgodba o nezakonskem otroku, ki so ga, kot nekdaj vse nezakonske otroke v naših krajih, ob krstu imenovali z nenavadnim imenom – Polikarp. Cankar je v tej povesti ob zgodbi o nezakonskem kaplanovem sinu razgrnil bridko življenje nezakonskih otrok.

 
 

Galerija


Nazaj na seznam