X

PREŠERNO PO SLOVENSKO
Avtor
Ana Čop Quartet
Producent
Muzika eklektika 2018 in izven
Fotografija
lasten arhiv, Tomi Trpkovski

PREŠERNO PO SLOVENSKO

DOGODEK OB 8. FEBRUARJU.

Nastopajo:


Ana ČOP, vokal

Gregor FTIČAR, klavir

Miha KOREN, bas

Žiga SMRDEL, bobni

Na večer kulturnega praznika vas vabimo v KC Janeza Trdine na koncert, posvečen slovenski glasbi. Novomeška pevka Ana Čop bo s kvartetom predstavila svoj izbor najljubših slovenskih skladb, ovitih v jazzovske zvoke. Slišali bomo tako slovensko popevko, ljudske pesmi kot tudi malo manj znano in novejšo slovensko glasbo. Tokrat je k sodelovanju povabila dva že uveljavljena glasbenika, pianista Gregorja Ftičarja in basista Miho Korena, na bobnih pa se bo predstavil njen vrstnik in perspektiven glasbenik Žiga Smrdel.

Mlada novomeška jazzovska pevka in pianistka Ana Čop je jazzu zapisana že vrsto let. Po končani novomeški glasbeni šoli se je izpopolnjevala pri prof. Nadi Žgur na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, zdaj pa nadaljuje šolanje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu. Sodelovala je z vrsto priznanih slovenskih orkestrov, kot so Big Band RTV Slovenija, Policijski pihalni orkester, Big Band Grosuplje, Big Band Akademije za glasbo v Ljubljani itd. Nastopa v številnih zasedbah doma in v tujini, ne le z lastnimi projekti, temveč tudi kot gostja. V lanskem letu je bil njen najbolj odmeven projekt I remember Ella, s katerim se je poklonila eni najbolj pomembnih pevk v zgodovini jazza Elli Fitzgerald.

Za letošnji projekt PREŠERNO PO SLOVENSKO se je odločila, da polovico repertoarja sestavljajo skladbe, ki so že nekaj časa prisotne v njenem življenju in so ji zelo blizu, za ostalo polovico pa je izbrala bolj raziskovalni pristop. Poskušala je odkriti slovensko ljudsko glasbo, ki je morda prej ni poznala, ali pa kakšno uglasbeno poezijo, ki ji je preprosto – všeč.

Koncert Prešerno po slovensko v izvedbi zasedbe Ana Čop kvartet je del koncertnega cikla Muzika eklektika, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo. 

Galerija

Nazaj na seznam