X

Balanescu Quartet
Producent
Muzika eklektika 2018 in izven

Balanescu Quartet

GODALNA ZASEDBA Z ENO NAJBOLJ SAMOSVOJIH VIZIJ ZNOTRAJ SODOBNE KOMORNE GLASBE.

Alexander Balanescu, violina

James Shenton, violina

Helen Kamminga, viola

Nicholas Holland, violončelo

Balanescu Quartet je leta 1987 ustanovil Alexander Balanescu, romunski violinist, skladatelj in vizualni umetnik, ki je s svojimi vizionarskimi odmiki k različnim glasbenim praksam na novo definiral vlogo godalnega kvarteta znotraj njegovih klasičnih okvirjev.

Zgodnjo glasbo kvarteta zaznamujejo dela britanskih avantgardnih skladateljev, kot so Cornelius Cardew, Michael Nyman in Gavin Bryars, pozneje pa so sledila sodelovanja tudi z glasbeni ustvarjalci iz sveta jazza in popularne glasbe, kot so John Lurie, David Byrne, Keith Tippett, Carla Bley, Rabih Abou Khalil, Ornette Coleman, Pet Shop Boys, Grace Jones, Kate Bush in nenazadnje Kraftwerk, ko kvartet dokončno izstopi iz okvirja omejitev klasičnega godalnega kvarteta. Ves čas je pri Balanescu čutiti tudi močno vez z njegovimi romunskimi koreninami.

Najnovejši projekt, s katerim bo v Novem mestu premierno predstavil glasbo z na novo nastajajoče plošče balAEnescu, je svojevrsten hommage življenju in delu skladatelja, violinista, pianista in dirigenta Georgea Enescuja (1881–1955), enega najpomembnejših romunskih glasbenih umetnikov 20. stoletja. Na programu bo med drugim tudi Enescujeva znamenita Romunska rapsodija št. 1, ki jo je Balanescu priredil za godalni kvartet.

 

Koncert Balanescu Quarteta je del cikla Muzika eklektika, ki ga podpira Ministrtsvo za kulturo.

Galerija

Nazaj na seznam