V Novomeškem abonmaju končno nastopajo tudi kresovci!
ProdukcijaFD Kres / Zavod Novo mesto / JSKD OI NM
FotografijaIgor Vidmar
Vrsta predstavefolklora
Trdinova dvorana
18.november
19.30

Folklorno drustvo Kres je del društva, ki je bilo ustanovljeno leta 1975 in od takrat deluje neprekinjeno. Umetniški vodja društva je od začetka Branka Moškon. Člani društva so amaterji, ki jih kljub različni izobrazbi in starosti povezujeta dobra volja in ljubezen do ljudskega izročila – folklore. Program društva obsega pesmi in plese vseh večjih slovenskih pokrajin: pesmi in plesi Dolenjske, Bele krajine, Starega trga ob Kolpi, Štajerske, Prekmurja, Koroške in Posočja. Društvo vsako leto pripravi samostojni nastop, sodeluje pa tudi na številnih prireditvah v novomeški občini in širše.

Zaplesali so že na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Nemčiji, na Češkem, v Franciji, Italiji, Španiji, Grčiji, Turčiji, na Madžarskem, Belgiji, Nizozemskem, Poljskem, Slovaškem in letos kot prva slovenska folklorna skupina v Egiptu.

Tokratni celovečerni koncert je namenjen predstavitvi posameznih sekcij društva. Osredni dogodek tega večera bodo plesi iz halštatskega obdobja, s čimer se kresovci pridružujejo letošnji rdeči niti Novega mesta – jantarnemu letu.