Svetlana Makarovič

Pekarna Mišmaš

ZGODBA O DOBREM PEKU, KI NESEBIČNO PEČE NAJBOLJŠI KRUH IN Z NJIM RAZVESELJUJE VSE LJUDI, TER O NEVOŠČLJIVOSTI IN ZLOBI, KI PRIJAZNEGA PEKA PREŽENE IZ VASI.
RežijaJure Novak
IgrajoAljoša Koltak, Jagoda, Tarek Rashid, David Čeh, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Damjan M. Trbovc, Rastko Krošl, Mario Šelih, Igor Sancin, Igor Žužek
ProdukcijaSLG Celje
FotografijaUroš Hočevar
Vrsta predstavedramska predstava za otroke
Trdinova dvorana50 minut in nima odmora
18.maj
17.00

Glasbeniki: Nataša Lazić / Janja Šuštaršič, klavir; Jernej Luzar / Danej Pukl, kitara

***

Dobrodušni, vedno nasmejani in skromni pek Mišmaš peče najboljši kruh daleč naokoli, z njim vsak dan razveseljuje vaščane in ga z veseljem daje revnim otrokom zastonj. Ne druži se z vaščani, drži se zase in nikoli ne stopi v tujo hišo. Od zlobne, opravljive vaške mlinarice Jedrt kupi vsak mesec le tri majhne vreče moke, njej pa nikakor ne gre v glavo, kako lahko iz tako malo moke speče toliko dobrega kruha. Jedrt je jezna na Mišmaša, ker od nje kupi tako malo moke, da se mora vsak teden s svojo cizo odpraviti v sosednjo Kurjo vas, da moko proda Kurjemu peku, zato se odloči, da bo prišla Mišmaševi skrivnosti do dna.

Svetlana Makarovič je za eno svojih najlepših pravljic Pekarna Mišmaš leta 1975 dobila Levstikovo nagrado, danes pa pravljico lahko uvrstimo med slovensko pravljično klasiko.