X

Samo to znam, samo to vem, da ljubi pred oči ne smem!

18. 2. 2021

Mineva leto dni od premiere opere JULIJA, ki jo v Zavodu Novo mesto beležimo kot dan, ko smo na odru Trdinove dvorane izvedli svojo prvo veliko umetniško produkcijo. Premieri je v naslednjih dneh sledilo še sedem ponovitev, ki si jih je ogledalo 2500 obiskovalcev. 

Utrinke s premiere je zabeležila tudi televizija Vaš kanal in so na voljo na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=OEpi1moGKIs&t=29s 

Žal je načrtovane spomladanske in jesenske ponovitve opere v minulem letu preprečila epidemija. Srčno upamo, da bo letos drugače in da bo opera Julija deležna še kakšne ponovitve in morda celo obišče tudi kakšen drug slovenski oder. Do takrat pa vabilo, da (še) enkrat pogledate in prisluhnete, kaj se je lanskega 18. februarja dogajalo na odru Trdinove dvorane. Izbrali smo odlomek iz začetka tretjega dejanja opere z Julijo (Irena Yebuah Tiran) v ozadju, ki se pripravlja na poroko z Jožefom von Scheuchenstuelom, ter Francetom Prešernom (Rok Bavčar), ki se mračne volje predaja samomorilskim mislim; pomiriti ga ne more niti prijatelj Andrej Smole (Klemen Torkar), novega upanja pa mu vlije Ana Jelovšek (Neža Vasle). 

Odlomek je na voljo na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=161hUkUkQ3M 

Julija, opera večne ljubezni, je avtorsko delo libretista ddr. Igorja Grdine in skladatelja Aleša Makovca, režiser in scenograf je Rocc (Rok Rappl) in dirigent Simon Dvoršak.  Na premieri sta v glavnih vlogah nastopila Irena Yebuah Tiran kot Julija in Rok Bavčar v vlogi Franceta Prešerna, celotni operni ansambel pa je štel 30 nastopajočih. Romantična zgodba obsega tri dejanja s prologom in epilogom. Uvodni in zaključni prizor se dogajata v Novem mestu, tri dejanja pa v Ljubljani: prvo dejanje obravnava konec pesnikove zveze z Marijo Kljun in njegovo seznanitev z Julijo Primic, drugo dejanje tematizira edini ples, na katerem sta se Julija in Prešeren srečala, tretje dejanje pa prikazuje Julijino poroko in vznik Prešernove ljubezni do Ane Jelovšek; opero uokvirjata prolog in epilog, ki se v graščini Neuhof odvijata v zadnjih urah Julijinega življenja. 

Galerija

Nazaj na seznam