X

JULIJA
Producent
Izven

JULIJA

Avtor: Igor Grdina / Aleš Makovac
Fotografija: Darja Štravs Tisu

 

Julija, opera večne ljubezni, je avtorsko delo libretista ddr. Igorja Grdine in skladatelja Aleša Makovca, režiser je Rocc (Rok Rappl). Na premieri sta v glavnih vlogah nastopila Irena Yebuah Tiran kot Julija in Rok Bavčar v vlogi Franceta Prešerna, celotni operni ansambel pa je štel 30 nastopajočih. 

Romantična zgodba obsega tri dejanja s prologom in epilogom. Uvodni in zaključni prizor se dogajata v Novem mestu, tri dejanja pa v Ljubljani: prvo dejanje obravnava konec pesnikove zveze z Marijo Kljun in njegovo seznanitev z Julijo Primic, drugo dejanje tematizira edini ples, na katerem sta se Julija in Prešeren srečala, tretje dejanje pa prikazuje Julijino poroko in vznik Prešernove ljubezni do Ane Jelovšek; opero uokvirjata prolog in epilog, ki se v graščini Neuhof odvijata v zadnjih urah Julijinega življenja. 

»To je vsekakor projekt mnogih! Predvsem pa projekt tistih, ki želijo Novo mesto postaviti na zemljevid opernih mest. Prepričana sem, da jim bo s takim zanosom, kot so ga prikazali v preteklih letih, to zagotovo uspelo. Krstna izvedba slovenske opere Julija je navdušila občinstvo, ki na koncu ni ostalo ravnodušno in se je nastopajočim ter vsem ustvarjalcem zahvalilo z bučnim aplavzom ter stoječimi ovacijami. Vsekakor zasluženo.«

Tjaša Primc, SIGIC

Nazaj na seznam