JAZZ – GLASBA, KI BRIŠE MEJE

Vabljeni v Novo mesto med 16. in 21. avgustom, ko bodo različna mestna prizorišča – tako kot že 20 let do zdaj – preplavili zvoki jazza in sorodne glasbe.

V Kulturnem centru Janeza Trdine s prav posebno naklonjenostjo in predanostjo vključujemo v našo glasbeno ponudbo jazzovske vsebine, zato se v tem tednu še posebej veselimo 30. aprila, ki ga je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) pred desetletjem razglasila za Mednarodni dan jazza.

Zaradi pandemije je tudi letos praznovanje s pestrim mednarodnim naborom koncertov in spremljevalnih dogodkov prestavljeno na splet. Osrednji dogodek, na katerem bodo nastopila nekatera največja jazzovska imena, kot so Herbie Hancock, Dianne Reeves, Marcus Miller, John McLaughlin in Dee Dee Bridgewater, lahko v petek spremljate na povezavi https://jazzday.com/, kjer so na voljo tudi brezplačni spletni izobraževalni programi in številni nastopi s pozdravi organizatorjev in ljubiteljev jazza z vsega sveta.

Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca, je ob tej priložnosti zapisala: »Danes potrebujemo jazz bolj kot kdaj koli prej. Potrebujemo njegove vrednote, ki temeljijo na človekovem dostojanstvu in boju proti rasizmu in vsem oblikam zatiranja.«                  

* * *

Dogodkov v živo, žal, zaradi strogih ukrepov ob tej priložnosti tudi mi še ne moremo ponuditi, vabimo pa vas, da si (še enkrat) pogledate posnetek enega od koncertov z zadnjega festivala JAZZINTY, ko smo obeležili 20 let delovanja tega edinstvenega novomeškega inkubatorja glasbene ustvarjalnosti z mednarodno prepoznavnostjo. Mlada vokalistka ruskega rodu Alina Engibaryan, ki s samosvojim konceptom spoja tradicije in sodobnega jazza sodi med najperspektivnejše mlade pevke svetovne jazzovske scene, je za našo spletno koncertno zbirko KOOB Sessions avgusta 2019 posnela štiri skladbe v družbi priznanih glasbenikov: Marka Črnčeca (klaviature), Tineke Postma (saksofon), Roberta Pistolesija (bobni) in Domna Bohteta (električni bas). 30-minutni posnetek koncerta je na voljo na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=TROFZKNwTmI  

Več kot 200 festivalskim koncertnim dogodkom in preko 1000 mladim udeležencem mednarodne delavnice JAZZINTY, na kateri je v dveh desetletjih poučevalo več kot 70 mentorjev iz različnih koncev sveta,  se bodo letos v tretjem tednu avgusta pridružili novi.  

Vabljeni v Novo mesto med 16. in 21. avgustom, ko bodo različna mestna prizorišča tako kot že 20 let do zdaj preplavili zvoki jazza in sorodne glasbe. Več informacij o prihajajočem 21. festivalu JAZZINTY bo kmalu na voljo na naši spletni strani  https://www.kcjt.si/festivali/festival-jazzinty.

V upanju na naša skorajšnja druženja v živo, vas prav lepo pozdravljamo.  

 

Galerija

Nazaj na seznam