X

VZPOREDNI MATERI / Madres paralelas
Producent
FILM

VZPOREDNI MATERI / Madres paralelas

 

Vzporedni materi Madres paralelas

Pedro Almodóvar / Španija / 2021 / 123 min / španščina

Zgodba o dveh zelo različnih ženskah, ki se srečata v bolnišnici, kamor prideta rodit, ter nepričakovanih zapletih, ki sledijo. Najnovejši film Pedra Almodóvarja je odprl Beneški filmski festival in Penélope Cruz prinesel tamkajšnjo nagrado za najboljšo igralko.
 

Režija: Pedro Almodóvar, scenarij: Pedro Almodóvar , fotografija: José Luis Alcaine , montaža: Teresa Font, glasba: Alberto Iglesias, produkcija: Agustín Almodóvar, Esther García, igrajo: Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Aitana Sánchez-Gijón, Julieta Serrano, Rossy De Palma, distribucija: Cinemania group.

 

Festivali, nagrade Benetke (otvoritveni film, nagrada za najboljšo igralko); Palm Springs (nagrada za mednarodno zvezdo); osem nominacij za nagrado goya, vključno za najboljši film, režijo in igralko; tri nominacije za nagrado satellite, vključno za najboljši scenarij; New York; Stockholm; Sydney; Liffe.

»Almodóvar zna še vedno vzbujati zgražanje, izgubil pa ni niti transgresivnega in nekonformističnega duha svojih začetkov. Toda namesto z ikonoklazmom in škandaloznostjo se izraža s prečiščevanjem svojega sloga in jasnim, celo didaktičnim podajanjem diagnoze trenutne stvarnosti. Vendar tu ne gre za konservativen preobrat v njegovi karieri, temveč za rezultat evolucije, ki je ne bi mogli razumeti brez režiserjeve sprave z lastnimi fantomi, prikazane že v mojstrski Bolečini in slavi. /…/ Liki v Vzporednih materah so vedno znova podvrženi zakonom resnice. To je lahko ‘naravna’ resnica, ki se kaže na primer v vezi med materama in njunima biološkima hčerama; čustvena resnica, ki se izraža v spoštovanju vsakega lika do osebne svobode drugih; in končno zgodovinska resnica, izvirajoča iz odločnosti tistih, ki si nikoli ne nehajo prizadevati, da bi našli trupla svojih v vojni izgubljenih sorodnikov. Almodóvar z drzno gradnjo mostu med izražanjem osebne (in spolne) svobode ter trdovratnim spominom potomcev žrtev zgodovinskega barbarstva ustvari pomemben film, delo velike čustvene in politične globine.«
– Manu Yáñez, Fotogramas

»Izvrstni Vzporedni materi Pedra Almodóvarja – film, ki bi ga moral vsak imeti rad.«
– John Waters, Artforum

 

 

Nazaj na seznam